Pituuden valinnassa

Laudan pituutta valittaessa on hyvä ottaa huomioon muutama erilainen vaikuttava tekijä.

Sopiva lumilaudan pituus on yleisenä nyrkkisääntönä sellainen, jossa laudan ollessa pystyssä laskijan edessä, lauta ylettyy laskijan leuan ja nenän välimaastoon. Splitboardin tapauksessa voi harkita pidempää lautaa ja tästä lisää alempana.

Laskijan koko

Laskijan paino vaikuttaa laudan käyttäytymiseen ja sitä kautta laudan pituuden valitsemiseen. Useilta lautamerkeiltä löytyykin taulukot joissa on laudan pituus ja suositeltu laskijan painohaarukka.

Pääasiallinen käyttötarkoitus

Hae laudalle tarkoitus. Mieti mitä ja millaisissa olosuhteissa tulet todennäköisesti eniten tällä laudalla laskemaan. Sitten on jo helpompi haarukoida lautaa ja sitä kautta etsiä vaihtoehdoista sinulle sopiva.

Yleiset kategoriat ovat

Freestyle

Parkkia, reilejä, jibbiä. Eli temppulautoja.

Allmountain / Freeride

Yleislauta kaikenlaiseen rinteeseen ja maastoon.

Powder

Puuterilumelle erikoistunut lumilauta.

Splitboard

Takamaaston spesialisti. Lumilauta jonka saa muutettua suksiksi siirtymiä ja nousuja varten. Splitboardeista löytyy erikseen eri maastoihin erikoistuneita malleja kuten allmountain tai powder.

Alpine (Carver)

Rinteiden tykki.

Leveä (w tai mw) lauta

Jos kengän kokosi on yli 44, kannattaa harkita wide tai mid wide lautaa. Kengät saavat tulla vähän yli laudasta mutta jos ne tulevat liikaa, niin kantapää tai kengän kärki ottavat helposti kiinni rinteeseen kantatessa.

Takamaastossa pidempi lauta on yleensä toimivampi ja touring-osuuksissa pidemmät sukset auttaa liikkumaan syvemmässäkin lumessa.

Takamaastossa kaikilla järkevillä ja vastuullisilla laskijoilla on repussa mukana minimissään lumiturvavälineet, evästä ja juomaa, joten laskija painaa enemmän kuin rinne / afterski varustuksessa. Tähän kun lisää vielä vyöryrepun niin painoa on sen verran enemmän kuin tavallisesti, että tämä oikeasti vaikuttaa laudan valintaan. Jotkin splitboardit on juuri käyttö-olosuhteet huomioiden valmistettu jäykemmiksi.

Splitit on laskutuntumaltaan jo täysin normilaudan oloisia rinteessäkin (toki riippuu millainen splitboard, siteet ja kengät -kombo alla on) ja siteet on saatu kehitettyä tasolle jossa paino, laskutuntuma ja käytettävyys tekevät splittaamisesta toimivan lajin.

Esimerkkinä. Allmountain-splitti vs puhdas powder-splitt, molemmissa samat siteet. Allmountain-split meni alppien puuterilla ilman isompaa valittamista ja samalla sillä selvisi semi-jäisistäkin isoista rinteistä hyvin. Puuteri-splitti taas oli puuterilumessa aivan huikea surffilauta mutta rinteessä se kyllä muistutti vanhaa ranskalaista autoa. Skitouringissa molemmat toimi yhtä hyvin.