Lumilautoja löytyy eri kokoisia ja muotoisia. Osa ominaisuuksista on designia/tyyliä ja osa taas vaikuttaa laudan ensisijaiseen käyttötarkoitukseen. Luokittelusta löytyvät All-Mountain / Freeride / Freestyle / Park / Powder ja Splitboard. Nuo termit jo itsessään selittävät käyttötarkoista hyvin ja alta löytyy vielä lisätietoa eroista ja ominaisuuksista.

All-Mountain / Freeride

Tässä on niputettu yhteen kaksi lähellä toisiaan olevaa lautakategoriaa. Freeride lumilauta on monipuolinen, joskin usein melko järeä työkalua takamaastoon ja kovaan laskuun. Freeride lumilauta on usein pidempi ja jäykempi kuin esim. parkki- tai puuterilauta. Freeriden siteiden kiinnitys on pääsääntöisesti directional eli yksi laskusuunta tarjoaa optimaalisen laskukokemuksen mutta fakie / switch laskeminen onnistuu.

All-mountain lumilauta taas on hieman flexiltään joustavampi ja usein profiililtaan anteeksiantavampi. Sopii yleislaudaksi kaikkeen laskemiseen. Ominaisuuksien puolesta ei kuitenkaan tule rajat ihan heti vastaan vaan All-Mountainilla tykittää isoakin mäkeä.

Freestyle / Park

Nimi kertoo jo käyttötarkoituksen. Yleensä lyhyempi ja rennommalla flexillä kuin muut lautamallit. Antaa enemmän anteeksi kantilla, siteet keskitetty (true twin). Hyvä lumilauta rinteessä ja erityisen mukava parkissa, reileissä, wall rideissä, puunrungoilla grindatessa ja kaikessa muussa kikkailussa.

Powder

Puuterilaudat elävät puuterilumessa. Ne on suunniteltu tuoreeseen syvään puuterilumeen ja ovat usein muodoltaan nosesta leveämpiä ja tailista kapeampia. Myös tailin erilaiset leikkaukset on yleisiä puuterilaudoissa (swallow tail / fish tail). Puuterilaudassa siteiden kiinnitykset on yleensä melko takapainotteisia, jotta saadaan kelluttavuutta ja ohjattavuus on takajalalla.

Profiilina powder-osaston laudoissa Rocker / Flat Rocker on hyvin yleisiä, joka tarkoittaa että laudan nose nousee ylöspäin ja takasiteen kohdilta lauta on melko flatti.

Pituus on hyvin lautakohtainen tässä kategoriassa. On suhteessa laskijaan hyvin lyhyitä lautoja, mutta usein myös näkee että puuterilauta on vähän pidempi kuin laskijalla olisi yleensä.

Splitboard

Takamaastolaskijoille suunnattu lumilauta, jonka pystyy muuntamaan suksiksi maastossa liikkumista ja nousuja varten. Pohjaan kiinnitetään nousukarvat ja spliteissä on omat siteensä jotka toimivat sekä lauta, että suksi -moodeissa. Laadukas splitlauta ja side -yhdistelmä käyttäytyy aivan normaalin lumilaudan tapaan laskuissa ja oikeaa yhdistelmää voi käyttää all-mountain lumilautana.

Splitlautailussa lumiturvallisuus, lumiturvavälineet, sääolosuhteiden ymmärrys ja maaston tuntemus ovat isossa roolissa.

Lumiturvavälineillä yleisesti viitataan Piipperiin (beacon), sondi sekä lapio -settiin jota jokaisen tulisi kuljettaa repussa.

Markkinoilla on myös saatavilla lumivyöryreppuja jotka vyöryn sattuessa laukaistaan ilmatyynyksi ehkäisemään lumeen hautaumista. Lue lisää Splitboard - sivulta.